Keresés ebben a blogban

2012. jan. 25.

Tévhitek a riasztóról



Azért jött létre ez a blog, hogy az emberekhez ne csak a szakmai leírás jusson el, amit egy Riasztó forgalmazó cég weboldalán olvashat, hanem az a háttér információ is ami hétköznapi nyelven van fogalmazva. Az Elektronika Vonala Vagyonvédelem Kft. számára fontos az, hogy az ügyfeleik a megfelelő információt megkaphassák, mert nem rábeszélni próbáljuk az ügyfeleket egy rendszer megvásárlására, hanem azt szeretnünk, hogy mindenki tudja eldönteni, hogy neki mire van szüksége. Ebben a blogban olyan információkat kaphatnak meg, ami ebben a döntésben segít önöknek.

Rá is térek akkor a lényegre. Nagyon sok tévhit van a riasztó rendszerről, éppen ezért nagyon sok a szkeptikus ember, aki hallott egy pletykát, de igazából nem ért hozzá, de attól még elhiszi, és akkor elveszti a hitét a riasztó erejében. Ezeket a tévhiteket szeretném most tisztázni. Első sorban nem a riasztó jelenti a biztonságot, hanem a riasztó rendszer távfelügyelettel közösen. A riasztó alapjában csak annyit csinál, hogy a mozgás érzékelőknek köszönhetően riaszt ha mozgást érzékelt. Azonban ez a riasztás még önmagában nem jelent semmit, mert ha nincs távfelügyelet, akkor gyakorlatilag, annyi történik, hogy csúnyán sípol a kültéri sziréna, és fölkölti a szomszédokat.
Ez a dolog önmagában nem rossz, mert hátha valamelyik szomszéd hívja a rendőrséget, de ha nem hívja, akkor? Akkor a betörő vagy megijed és elszalad, vagy azt mondja, ha már eddig eljutott gyorsan kirámol. Ha van egy távfelügyeleti szolgáltatás, akkor a forgató könyv máskép játszódik. Itt megemlíteném, hogy nem minden távfelügyeleti szolgáltató tudja azt a színvonalat biztosítani, amit esetleg reklámokban meghirdetett, ezért nem árt, ha utána nézzünk a cégnek mielőtt elkötelezzük magunkat. Mi a G4S céggel dolgozunk együtt, mert mindazok mellett, hogy világ szerte ismertek, a komolyságukat és elkötelezettségüket jelzi az is, hogy kártérítést vállalnak, abban az esetben, ha nem ér ki a járőr a helyszínre 15perc alatt, na de térjünk vissza a forgatókönyvhöz…

Ott tartottam, hogy abban a pillanatban, amikor megszólal a riasztó, a távfelügyeleti szolgáltatónál jelzés történik, ilyenkor értesítik a tulajdonost, a megadott telefonszámon, esetenként telefonszámokon, valamint máris küldik a legközelebbi járőrt a helyszínre. Amikor a járőr a helyszínre érkezett, egyszer felméri a helyzetet, és ha úgy ítéli meg, hogy valóban betörés történt, akkor értesítik a rendőrséget, és megvárják annak érkezését. Addig persze biztosítják a helyszínt, és ha menekülni próbál a betörő akkor feltartóztatják a rendőrség érkezéséig. Azért ismerjük be, hogy ez a forgató könyv inkább happy end-ben végződik mint a másik.
Na de ne ragadjunk le a betörésnél, hiszen még nagyon sok előnye van a távfelügyeletnek. Ilyen például az is, hogy bármilyen rendszer hiba lépne fel, ők azt látják, és értesítenek. Minden nap legalább egy jelet küld a rendszer, egy teszt jelet, ami ha elmarad, akkor azt jelenti, hogy valami gond történt. Ezt lehet váltóztatni, hogy naponta több jelet küldjön, így még biztonságosabbá tenni a rendszert. Gyakorlatilag 24 órás megfigyelés alatt van a rendszerem, így ha én esetleg elfelejteném az akut vagy az elemeket kicserélni (vezeték nélküli rendszer esetén) szólnak a távfelügyelettől.

Ha lúd legyen kövér, ha nem csak a betörés ellen akarom megvédeni magam, hanem esetleg tűz, vagy gáz szivárgás ellen is, akkor még jobban kitudom használni a távfelügyeletet, hiszen ebben az esetben is náluk riasztás történik. Amint füstöt érzékel a füst érzékelő, már riaszt is, ebben az esetben a diszpécser azonnal küldi a tűzoltókat, ami jóval lerövidíti a reakció időt, hiszen ha esetleg nem tartózkodom otthon, és akkor út be a tűz, akkor ameddig a szomszédok észreveszik már javában ég a lakás. Ugyan ez történik, ha gáz szivárgás lép be, esetleg éjjel mikor alszunk… hányszor látjuk a híradóban, hogy későn vették észre a gáz szivárgást és már nem tudtak segíteni rajtuk? Pont ezektől a történtektől ment meg, az, ha távfelügyeletre van kötve a rendszer.

A következő cikkemben azt fogom boncolgatni, hogy milyen lehetőségek vannak akkor, hogyha nem magánházba, hanem boltba igénylik a távfelügyeletet, mivel bővül a kép, és milyen lehetőségek vannak.


Korodi László