Keresés ebben a blogban

2012. máj. 21.

Vezetékes vagy vezeték nélküli riasztó rendszert válasszak?!


Gondolom, hogy sokunkban felmerült már ez a kérdés! Nézzük az előnyeit és a hátrányait mind a két típusnak!

Kezdjük a vezeték nélküli riasztó rendszerrel!

A legfőbb előnye röviden és tömören, hogy nem kell vezetékezni! Ez a tulajdonsága az, ami miatt szimpatikusabb az ügyfeleknek, hiszen egy újonnan felújított lakásban utólagosan is sokkal kényelmesebben és egyszerűbben feltelepíthető! Ha egy érzékelőt át kell helyezni, nem kell újból vezetékezni, csak le kell venni az eszközt és az új helyére rakni. A riasztó rendszer nagyon könnyen költöztethető egy másik ingatlanba is! Valamint a telepítése is sokkal kevesebb időt igényel, hiszen csak az eszközöket kell felfúrni!
Viszont hátránya is van! Sokkal könnyebben szabotálható (bármennyire is kódolt a kommunikáció, sokkal érzékenyebbek), sűrűbben kell bennük elemet vagy akkumulátort cserélni! Illetve ami nem elhanyagolható, hogy sajnos a jobb minőségű vezeték nélküli riasztó rendszerek jóval drágábbak, mint a vezetékes riasztó rendszerek!

Most nézzük a vezetékes riasztó rendszert!
Manapság a legelterjedtebb megoldás a vezetékes riasztó rendszer. A vezetékes riasztó elemei riasztó kábellel csatlakoznak a központhoz. Ezért ajánljuk felújításkor vagy építkezéskor az elektromos kábelekkel egyidejű lefektetését. Hiszen a már kész lakásnál csak külső beavatkozással, véséssel, vagy kábelcsatornákon keresztül tudják megoldani a vezetékek lefektetését! Viszont ez nem a legesztétikusabb, és több munkával, porral, kosszal jár! Ez a vezetékes rendszer utólagos kialakításának a hátránya, valamint az érzékelők helyének az utólagos változtatása is elég körülményes!
Viszont sokan gondolják úgy, hogy mivel vezetékes rendszerről beszélünk ezért a vezetékek rongálásával, vagy elvágásával meg tudják szüntetni a rendszer védelmét! Ám ez nem így van, hiszen korszerű rendszerről beszélünk, és ezek már teljesen szabotázsvédett eszközök, ami azt jelenti, hogy a vezetékek sérülése esetén is megtörténik a riasztás! A téves riasztások száma elenyésző!
Viszont nagy előnye, hogy jelentőseben olcsóbban kaphatók, mint a vezeték nélküli rendszerek!
Bár a vezeték nélküli riasztó szettek egyre fejlettebbek, a piacon még mindig kelendőbbek a vezetékes rendszerek!
Önnek viszont bármelyik megoldás legyen a szimpatikusabb nálunk, mind a két típusú rendszerre megtalálja a kedvére való összeállítást, ha Ön szakember megvásárolhatja ezeket az eszközöket egy jó riasztóbolt polcairól is.