Keresés ebben a blogban

2011. okt. 14.

DSC Alexor vezeték nélküli riasztó rendszer.



2010 év vége felé jelent meg az Elektronika Vonala Vagyonvédelem kinálatában a dsc alexor kétutas vezeték nélküli riasztó rendszer. ennyi idő elteltével talán már véleményt képezhetünk róla. A szerelő kollégák elmesélt tapasztalataik alapján ki lehet jelenteni, hogy az alexor talán az egyik leggyorsabban telepithető vezetéknéküli riasztórendszer.

Az Alexor riasztórendszer a következő részegységekből áll alapkiépitésben :

1db DSC ALEXOR PC9155 vezeték nélküli riasztóközpont
1db DSC WT5500 magyar nyelvű LCD vezeték nélküli LCD kezelő
 2db DSC WS4904 vezeték nélküli mozgásérzékelő
1db DSC WS4989 kétirányú távirányító
1db DSC WS4945 vezeték nélküli nyitásérzékelő
1db 12V 2.3Ah akkumulátor + trafó
1db Beltéri sziréna (beépitve).

A riasztó akár 32 db vezeték nélküli érzékelőig bővithető.
A rendszer teljesen vezeték nélküli ezáltal minden esztétikai kihivásnak megfelel, a már
100%-ban kész házakban, lakásokban is.

A rendszerhez opcionálisan rendelhető vezeték nélküli hang és fényjelző is!

Ügyfeleink elmondása alapján a kétirányú vezeték nélküli kulcs ( távirányitó )
nagyon hasznos tartozéka a riasztónak mert lekérdezhető a riasztó aktuális állapota is.

A riasztó rendszer családi házakban optimális mert a +5 C fok alatti hőmérsékleten az érzékelők elemei 3-4 hónap alatt lemerülhetnek.

A rendszerhez rendelhető továbbá vezeték nélküli füstérzékelő, üvegtörés érzékelő, kisméretű nyitásérzékelő is.

A termékről további információt a www.lineelectronic.hu cimen kaphatnak.

2011. okt. 11.

A lakásriasztók

Első cikkemben a lakás riasztókat veszem górcső alá:

A mai világban egyre inkább szükségessé vált saját vagyonunk, értéktárgyaink, lakásunk/házunk védelme. Erre a legjobb és legegyszerűbb megoldást a riasztó (lakásriasztó) kínálja. Ne feledkezzünk meg arról, hogy telepithetünk bármilyen riasztórendszert, de ennek hatékonyságát (riasztó) tovább tudjuk fokozni egy hüséges házörzővel. Egy kutya érzékszerveivel és habitusával felruházva rendszerünket kapunk igazi védelmet, sokszor ér annyit mint a legdrágább riasztó, de térjünk vissza a témánkhoz:

A komplett riasztó rendszer az alábbi eszközökből tevődik össze:


Riasztó központi egység:

A központi egység - másnéven riasztó központ - végzi a tulajdonképpeni munkát, kommunikál az érzékelőkkel, végrehajtja a riasztást.
feldolgozza az általuk közvetitett adatfolyamokat, a mozgást, riasztást, ezeket az eseményeket eltárolja, a
későbbiekben visszakereshetőek leszenk, akár évekig is elérhetőek lesznek a riasztó központ készülék memóriájából. Ehhez az eszközhöz kapcsolódik gyakorlatilag minden, a komplett riasztó és lakásriasztó rendszerhez tartozó eszköz.

Sziréna:

Lehet beltéri illetve kültéri is, hang és fényjelzést ad, a betörésnél ez nagyon hasznos tud lenni, mivel:
A belső riasztó sziréna hangja 3 perc után maradandó halláskárosodást okoz, nagyban megneheziti a betörők munkáját, mivel fizikai fájdalom mellett a koordinációs képességük csökken, nagyban nő a hibázási faktor és csökken a tájékozódási képességük is, ezáltal előnyhöz juttatva a helyszinre érkező járőrt.
A külső sziréna (ez általában a riasztó központ tartozéka) közvetlenül tudatja környezetünkkel hogy hol van riasztás (hol jelzett a riasztó) betörés, könnyebben helyszinre tudnak érkezni a megfelelő személyek (pl. riasztó távfelügyelet, rendőrség) a helyszin biztositása végett, igy csökkentve az esetleges anyagi károkat.

Érzékelő egység:

Az riasztó központhoz csatlakoztatott érzékelő egységeknek alapesetben két fajtája van, vásárolhatjuk őket radaros és infrás kivitelben is.

Az infrás érzékelőkről:

Infravörös mozgásérzékelők az élőlények testhőmérsékletének érzékelése alapján végzik munkájukat. Néha probléma lehet egy nyitva hagyott ablak, fütőtest (kályha, tüzhely, radiátor, konvektor) amit sajnos ugyanúgy érzékel mintha egy élőlény lenne, ezért korlátozott helyen használható.


Megjegyzés:
A fütőtestek csak akkor zavarhatják érzékelőnket, ha viszonylag nagyobb hőváltozás történik rövid időn belül, nagy hőkibocsájtással. A gyakorlatban csak egy kályhához hasonló, koncentrál hőkibocsájtású fütőtest okoz problámát, a hagyományos központi fütés egyáltalán nem, mivel egyenletesen melegszik és hül vissza a lakás hőmérséklete. Bátran szerelhetjük ezeket lakásunkba.


A radaros érzékelőkről:

Ezek az eszközök a klasszikus radar technikát használják, ami nem hő-, hanem ultrahang alapú. A müködése és érzékenysége megegyezik az infrás riasztó mozgásérzékelőkével, az egyetlen különbség hogy ezt a tipust nem zavarja semmilyen hőváltozás müködése közben, ez az egyik fő oka hogy a gyakorlatban előszeretettel használják kültéren ezt a tipust, riasztó rendszerekhez legfőképpen.


Kisállatvédettség:

Mind a két tipus egyaránt támogatja az ú.n.: kisállatvédett üzemmódot, ami konfigurálható érzékelőnként, zónánként Az értékeket kg-ban lehet beállitani:
Kültérre szánt érzékelőknél ezt álltalában 40kg-ig szabták meg, beltéri verziók esetén ez nagyjából 25kg.


További kiegészítő egységek:

Üvegtörés érzékelő (link ehhez az eszközhöz az esközmagyarázatnál)
(lakásriasztó, riasztó kiegészítő)
Nyitás érzékelő (link ehhez az eszközhöz az esközmagyarázatnál)
(lakásriasztó, riasztó kiegészítő)
Pánikgomb (link ehhez az eszközhöz az esközmagyarázatnál)
(lakásriasztó, riasztó kiegészítő)



Mi történik riasztás esetén?

A riasztó éles működéséről, amikor a lakásriasztó működésbe lép:

Élesitett lakásriasztó rendszer esetén, ha valamelyik érzékelő (infra, üvegtörés érzékelő, nyitásérzékelő) mozgást/törést/nyitást észlel, vagy az egységek (pl.: sziréna) között rendellenes fizikai csatlakozási hiba lép fel (elvágott kábel, fizikai kontakt nem lehetséges) ebben az esetben a központ jelet küld a szirénának, ami hang és fényjelzést ad, valamint ha a rendszer tartalmaz egyéb távfelügyeleti modulokat (pl: GSM távfelügyeleti modult) akkor ezeken a csatornákon külső kommunikáció is megvalósul (sms és/vagy telefonhivás) igy akár nagyobb távolságban is azonnal tudja értesiteni a rendszer a helyszin biztositására képes illetékes személyeket.

További riasztóval és lakásriasztóval információkat az alábbi linken talál: http://www.lineelectronic.hu/